I dette afsnit besvarer vi nogle af de spørgsmål som vi ofte er blevet stillet

(og som vi har spurgt os selv) siden lanceringen af Let it BIB.
Vi har forsøgt både at være så omfattende og kortfattet som muligt. Men hvis du det til trods stadig har et spørgsmål, så tøv ikke med at spørge os. Ofte er du også andre som brænder inde med det samme spørgsmål som dig, så det fortjener at blive tilføjet nedenstånde liste.

Du skal blot sende en e-mail til sos@let-it-bib.dk, så svarer vi dig så hurtigt som muligt.

Hvad er BIB?

BIB er det udtryk, der oftest bruges af både vinprofessionelle og vinelskere om en bag-in-box™
I daglig tale er bag-in-box™, eller BIB™ for dem, der kender det, en emballagetype, der bruges til at emballere flydende fødevarer som vin, mælk, frugtsaft, olivenolie… Den har form af en pose med en hane, som oftest er integreret i en papkasse.
En Bag-in-box™ er en meget teknisk vakuumemballage, der sikrer, at indholdet ikke kan ændres af luft, lys eller beholderens materiale.
Den består af en forseglet pose med flere lag (op til fem) og en tilbageløbsventil. Og den er normalt dækket af en papemballage.

Hvad er kapaciteten af en bag-in-box™?

De to mest almindelige kapaciteter for en bag-in-box™ med vin til enkeltpersoner er 3 og 5 liter, sjældnere 1,5 og 10 liter. Men alt mellem 1 og 1.000 liter er muligt…
I Italien er der f.eks. mange 2-liters BIB™’er.
Hos Let it BIB™ går vi ind for små kapaciteter (1,5, 2 og 3 liter), som svarer mere til nutidens husholdningsbrug. Men vores vinbondevenner er ikke altid nemme at overbevise…

Hvilke fordele er der ved en bag-in-box™ fremfor en flaske?

Der er mindst tre:
– Det er mere praktisk, da vinen forbliver intakt i mindst 6 uger efter åbning. Ikke flere flasker, der ender i vasken 3 dage efter at være blevet åbnet!
– Det er mere økonomisk. For samme kvalitet er gevinsten i størrelsesordenen 20-30 %, fordi det koster mindre at producere og transportere det.
– Det er mere økologisk. Afhængigt af fremstilling og kapacitet er bag-in-box™’s CO2-fodaftryk for samme volumen op til 6 gange lavere end en flaske.

Er bag-in-box™ -vine de samme, og lige så gode, som vine på flasker?

For de fleste af de referencer, som vi tilbyder hos Let it BIB™, er svaret ja. Og når det ikke er tilfældet, kunne/burde de være det, for vores vigtigste udvælgelseskriterium er vinens kvalitet og renhed.
Men for et par år siden – og det er stadig meget ofte tilfældet i supermarkederne – var de vine, man kunne finde i BIB™, af lavere kvalitet end de vine, der blev tappet på flaske. Ikke fordi emballagen forringede dem, men fordi vinproducenterne og vinindustrien plejede at reservere deres middelmådige, for ikke at sige forfejlede, årgange til bag-in-box™ (hyperhøje udbytter, vinificering med kemisk tilsætning osv.).
Det er grunden til, at Bag-in-box™’har haft et så dårligt ry i så lang tid.
Heldigvis er mentaliteten ved at udvikle sig i den rigtige retning og med stor hastighed. I dag tilbyder mange uafhængige vinproducenter, der er registreret økologisk, deres lækre vine både på flasker og i Bag-in-box™ .  Det eneste, der manglede, var en distributør…
Med Let-it-BIB er det gjort!

Hvor længe kan jeg opbevare en bag-in-box™ inden jeg åbner den?

Hvor længe vinen skal opbevares, før den åbnes, afhænger af, hvor omhyggeligt den er pakket, af kvaliteten af bag-in-box™, af vinens iboende “robusthed” (f.eks. er hvidvin mere skrøbelig end rødvin) og af opbevaringsforholdene.
Men for at gøre det enkelt, lad os sige, at en bag-in-box™ købt hos Let it BIB kan holde sig i minimum 3 måneder, forudsat at den opbevares et sted, der ikke er særlig udsat for temperaturudsving (helst under 22°), og væk fra sollys.

Hvor længe kan jeg opbevare en bag-in-box™ efter at den er blevet åbnet?

Det er her, at Bag-in-box™’s magi kommer ind i billedet…

Når den er åbnet, kan den faktisk opbevares i mindst 6 uger (og endda op til 8-10 uger), uden at dens organoleptiske egenskaber (smag, lugt, udseende, farve og konsistens) ændres…
Faktisk er det modsatte tilfældet: Hvis du er tålmodig nok, vil du opdage, at din vin er endnu bedre en uge eller to efter, at du har drukket det første glas!

Er det virkelig grønnere at benytte bag-in-box™ frem for flasker?

Ja, ja og ja igen! Af flere grunde:

– Dens vægt udgør kun 5,3 % af det færdige produkts samlede vægt sammenlignet med 35 % for flasken.

– Emballagen giver mulighed for optimal transport med meget lidt tab af plads i kasser og på paller.

– Dens CO2-fodaftryk er betydeligt mindre end flaskens. Med den samme varevogn kan der f.eks. transporteres 40 % mere vin takket være bag-in-box™.

Hvorfor er der et ™ efter bag-in-box™ og BIB™?

For i virkeligheden er bag-in-box™ og BIB™ registrerede varemærker, der anvendes som fælles betegnelse (ligesom tetrapack, pet-flasker osv.).
Mere præcist blev bag-in-box™ registreret i 1977 og BIB™ et par år senere. I dag drives de af den franske virksomhed Smurfit Kappa Bag in Box, der er en af de førende inden for emballageindustrien. Begge varemærker er beskyttet i Frankrig, Danmark, Spanien, Italien, Portugal og Benelux-landene.

Er vinen som jeg køber hos Let-It-Bib mest til speciale lejligheder og større fester?

Nej tværtigmod!

Hele fordelen ved at købe vin på bag-in-box er at man kan drikke et enkelt glas hver aften til aftensmaden (og nok et par mere i weekenden), uden at vinen bliver dårligere, som det jo altid er tilfældet i en flaske. Vi anbefaler at man anskaffer sig nogle karaffeler, som man skænke vinen op i inden at den skal serveres. Hvis I er 2 der drikker vin i husholdningen, så kan I f.eks. have en karaffel med 0,25 ltr. indhold (svarende til 2 glas) som I bruger på hverdage og så en lidt større til at bruge i weekenden. På den måde kan I altid opbevare jeres bag-in-box på et køligt sted og så bare skænke det op i karaffel i god tid til at vinen kan opnå den helt rigtige temperatur inden at den skal nydes til maden.

Er der et sted som jeg kan smage vinen inden at jeg køber den?

Svaret er ikke altid, men oftere og oftere.

Let-it-bib deltager i flere events, markedsdage og andre større arrangementer i løbet af året, hvor du kan møde os og smage vinene.

Hvis du abonnerer på vores nyhedsbrev, så vil du altid være opdateret omkring hvor du kan møde os næste gang.

Endnu et ubesvaret spørgsmål?

Tøv ikke, send dit spørgsmål til os på SOS@Let-it-bib.dk